HERODOT: VAKANÜVİ Mİ YALANCI MI ?

O tarih yazımının babası olarak bilinir: Herodot, İsadan önce 5. yüzyılda Halikarnassos’da (Bodrum’un o zamanki ismi) doğmuştur. Herodot çok sayıda seyahatler yapmış ve bunların hakkında birçok rapor hazırlamıştır. Zamanın siyasal olaylarınıda kaleme almıştır.

Anlatımları arasında İsa’dan  önce 5. ve 6. yüzyılda Yunanlılar ile Persler arasındaki savaş özellikle çok önemli sayılmaktadır. Efsanevi anlatım biçiminden dolayı ise Herodot’a çok kez ‘’yalanların babası’’ diye tabir edilmiştir.
 
Herodot Halikarnassos’un en meshur oğullarından biridir. İsa’dan önce 490 ile 425 yıllarında yaşamıştır. Gençlik yıllarında doğum şehrinde siyasi olarak etkin olmuştur. Herodot hükümdarı devirmek istemiş ama başaramamıştır. Bunun üzerine darbeci sürgüne gönderilmiştir. Onaylı dönüşünden sonra ise hükümdarı devirmeyi başarmıştır. Yinede doğduğu yeri terk edip bir daha buraya hiç dönmemiştir.

Herodot çok sayıda seyahate çıkmıştır bunların arasında Mısır, Kara Deniz civarı, Babil, ve Atina da bulunmaktadır. Buralarda özellikle Pers harpleri sırasında Yunanlıların tarihini anlattığı ‘’Historiai’’ ı kaleme almıştır.

Herodot kendini Bilim adamı olarak görmüştür. Kendisine başkaları tarafından çoğunlukla başka gözle bakılmıştır. Hakkındaki fikirlerin farklılığı Cicero’nun kendisini ‘’Tarih yazıcılarının Babası’’ ama aynı zamanda birçok yalan hikayede yazdığı ithamı ile ortadadır. Özellikle 17. ve 18. Yüzyılda Herodot’un yazılarının içeriğine karşı daha çok tenkit edici tutumlar olmuştur. Meşhur Termofil Geçitindeki harp esmasında 300 Spartalının binlerce Pers’e karşı son kişiye kadar uzun süre savaştığı hikayesi masal olarak algılanmaktadır. Ancak  Herodit’in eserinde anlattığı bazı olayların birçoğu arkeolojik kazılar ile teyit edilmiştir.

Bodrum'a hesaplı uçuşlara buradan ulaşabilirsiniz.

geri

Hava

Bodrum

01.01.1970 24:00:00

Bulutlu

Bulutlu
Etkinlik takvimi